Wanneer je een huis koopt krijg je te maken met verschillende belastingen: natuurlijk de overdrachtsbelasting, maar ook Onroerende Zaak Belasting (OZB) en je eigen woning heeft ook effect op je loon-/inkomstenbelasting.

Overdrachtsbelasting

Over de waarde van de woning betaal je bij de overdracht 2% overdrachtsbelasting. De notaris regelt de aangifte voor je. Hier heb je geen omkijken naar. De 2% overdrachtsbelasting valt in de kosten koper (k.k.).

Maar let op: als starter is het voordelig om een huis te kopen in 2021.

Vanaf 1 januari 2021 0% overdrachtsbelasting voor starters

Wanneer je als starter je eerste huis koopt, betaal je vanaf 1 januari 2021 helemaal geen overdrachtsbelasting meer. Je wordt als starter gezien als je tussen de 18 en 35 jaar bent en voor het eerst een woning koopt. Je moet dan wel zelf in die woning gaan wonen.

Onroerende Zaak Belasting (OZB)

Deze belasting komt voort uit de Wet Onroerende Zaken (WOZ). Gemeenten stellen de WOZ waarde van een huis vast en rekenen daar een belastingpercentage over. Tegen het percentage en de verhoging daarvan kan geen bezwaar gemaakt worden, tegen de vastgestelde WOZ waarde wel. De WOZ waarde wordt jaarlijks vastgesteld. Wij kunnen je uiteraard advies geven of bezwaar maken nuttig en haalbaar is.

 

Inkomstenbelasting

Over je inkomen betaal je belasting. Maar bij het kopen van een huis zijn er diverse aftrekposten. Dit betreft onder andere de hypotheekrente. In het eerste jaar zijn er ook diverse andere kosten die je kan aftrekken, denk bijvoorbeeld aan de kosten van de hypotheekakte, taxatie en de kosten van de hypotheekadviseur.

Om te voorkomen dat je aftrekposten vergeet en dus te veel belasting betaalt, kun je met het woonstarterspakket gebruik maken van onze belastingservice.

Snel geregeld

Met een telefoontje worden alle belastingzaken voor je geregeld. De aangifte voor de inkomstenbelasting, maar ook de voorlopige (maandelijkse) teruggaaf. Bij de aangifte van het eerste jaar (zowel inkomstenbelasting en voorlopige aangifte) krijg je een aantrekkelijke korting.

belastingadvies aanvragen